Ligging in de Weerribben

Het vakantiehuisje “Geert en Iebeltien” ligt aan de doorgaande gracht, midden in het prachtige natuurgebied ‘de Weerribben-Wieden’. Daarnaast ligt het aan de rand van het water- dorp Kalenberg. Het huisje is omringd door meer dan 3.000 hectare natuur van Nationaal Park Weerribben-Wieden. (Enkele jaren geleden werd de Weerribben uitgeroepen tot het mooiste plekje van Nederland.) Hierdoor is het de ultieme plek voor natuurliefhebbers, vogelaars, rustzoekers en sportvissers.

Natuur

Ruim 40% van het landschap van Nationaal Park Weerribben-Wieden is water, zo’n 40% is moeilijk begaanbaar rietland en moerasbos. Een boot is daarom  dan ook dé uitgesproken manier om dit fantastische gebied te verkennen. In het dorp Kalenberg zijn diverse mogelijkheden voor watersport, rondvaarten en het huren van (fluister-)boten en kano’s. Ook kun je vanuit het huisje direct aansluiten op diverse vaar-, wandel- en fietsroutes. In het dorp zijn ook fietsen te huur. Verder is het natuurhuisje uitermate geschikt voor mensen die van de hengelsport houden. Vissers kunnen direct vanuit de tuin een hengeltje uitgooien.

Moerasgebied

Het natuurgebied De Weerribben ligt in de kop (Noord-west) van Overijssel in het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het park vormt het grootste laagveenmoeras van West-Europa. Een waterrijk natuurgebied met plassen en sloten, uitgestrekte rietlanden, hooilanden vol bijzondere bloemen, dichtbegroeide moerasbossen en een rijke cultuurhistorie. In de bezoekerscentra Nationaal Park Weerribben-Wieden te Ossenzijl en St. Jansklooster vind je uitgebreide informatie over het gehele gebied.

Otter

De otter is het symbool van het park. In Nederland uitgestorven rond 1980 en in 2002 met groot succes geherintroduceerd in de Weerribben. Regelmatig worden er tegenwoordig dan ook otters gezien en ottersporen gevonden.
Ook  reeën komen veel voor in het gebied en ook er worden in de avonduren regelmatig reeën (vaar)tochten georganiseerd. In dit bijzondere moerasgebied zie je alle schakeringen in de ontwikkeling van open water tot moerasbos. Oprukkende oeverbegroeiing en dichtgroeiend water, drijftillen, rietlanden en voedselarm grasland. Typische moerasbewoners zoals vogels, vissen, zoogdieren, reptielen en insecten, vinden een plek in de gevarieerde begroeiing en de bijzondere plantenwereld.

Bereikbaarheid en omgeving

Het vakantiehuisje is gemakkelijk te bereiken per auto vanuit Steenwijk. Het huisje zelf  ligt lekker rustig aan het eind van een doodlopende weg. De locatie niet per Openbaar Vervoer te bereiken. Daarnaast zijn er In Kalenberg geen winkels waar u de dagelijkse boodschappen kunt halen. De dichtstbijzijnde supermarkt vindt u in Oldemarkt, ongeveer 5 km verderop.  Andere omliggende dorpen en stadjes zijn Ossenzijl, Giethoorn,  Steenwijk,Blokzijl en Meppel. Ook de Noord-Oost polder (NOP), met bv Urk, Emmeloord en Schokland liggen dichtbij, en zijn een bezoek zeker waard.  Meer informatie over de Weerribben vind  u hier .